decision-5291766_1280

Nieuws vanuit Toekomstverkenning PG Apeldoorn

Al langere tijd bezint de algemene kerkenraad zich op de toekomst van de Protestantse gemeente te Apeldoorn. We zien een daling in het aantal gemeenteleden, een daling van het aantal kerkbezoekers, minder betrokkenheid van jeugd en een daling van inkomsten. Maar we zijn ook blij met de wekelijkse verkondiging van het Woord, de betrokkenheid van de leden op het gemeente zijn, al de wekelijkse activiteiten die binnen de wijkgemeenten plaatsvinden en al die zorg die middels de diaconie uitgaat naar elkaar en de samenleving. Zorg en blijdschap gaan dus samen maar stellen ons wel voor de vraag hoe we als Protestantse gemeente in de toekomst een vindplaats van geloof, hoop en liefde kunnen zijn voor elkaar en voor onze omgeving. Een taak die ons door onze Heer is toevertrouwd. Zijn trouw roept ons op om ons op de toekomst te bezinnen met hoop en verlangen om in Apeldoorn veelzijdig kerkelijk present te zijn met kerkdiensten, als diaconie, via pioniersplekken enz. zodat meer mensen ook kunnen kennismaken met de betekenis van het Evangelie voor hen persoonlijk en voor de samenleving als geheel.

Naast de gesprekken die we hierover met elkaar hebben, zijn er vier concrete stappen die in gang zijn gezet. Die willen we graag met u delen.

  1. Uitgangspunten

We hebben uitgangspunten vastgesteld waaraan we veranderingen kunnen toetsen. De kern hiervan is: dragen veranderingen bij aan het zijn van een vindplaats van geloof, hoop en liefde? Dragen zij bij aan het gemeente-zijn? Dragen ze bij aan een naar buiten gerichte blik? Bieden ze ruimte aan verscheidenheid en aan vernieuwende wijkoverstijgende initiatieven? Natuurlijk zij er meer uitgangspunten, maar deze vormen wel de kern.

  1. Gemeentebijeenkomsten

Er zijn gedurende de late winter en in het voorjaar bijeenkomsten geweest in alle wijkgemeentes om na de denken over de (nabije) toekomst. Op deze bijeenkomsten zijn allerlei mogelijkheden besproken over hoe de kerken in de toekomst samen kunnen werken en/of mogelijk kunnen samengaan. Verschillende scenario’s zijn de revue gepasseerd. Het was goed om te merken dat de urgentie om te veranderen in de hele breedte van de kerk werd ervaren. N.a.v. deze avonden hebben alle wijkkerkenraden een advies geschreven aan de Algemene Kerkenraad over hoe zij de toekomst zien. Uit de adviezen is een grote betrokkenheid en inzet te zien, maar het is natuurlijk ook een puzzel………

  1. Adviescommissie

Vanwege het grote belang, maar ook om met wat meer afstand te kunnen kijken, heeft de algemene kerkenraad een Adviescommissie ingesteld die met alle input vanuit de wijken, maar ook vanuit de predikanten verschillende mogelijkheden verkent met het oog op de toekomstige Protestantse gemeente Apeldoorn. De commissie bestaat uit: ds. Hanneke Siebert, Gerald van Kooten, Jaap Hetebrij, Joost Vos en afwisselend Ad Heij of Jos van den Oetelaar. De commissie komt bij elkaar o.l.v. Bram Schriever, extern begeleider van onze Toekomstverkenning. Contactpersoon vanuit het moderamen is Rien van Burg.

  1. Verkenning Jeugd & Jongeren

Afgelopen mei is ds. Sander Ris, samen met ds. Gertrudeke van der Maas en ds. Hester Smits het onderzoek Jeugd & Stad begonnen. Dit is een onderzoek naar mogelijkheden voor onze Protestantse gemeente Apeldoorn om er te zijn voor jongere generaties binnen en buiten de kerk. In het voorjaar van 2023 is daarvoor al een klein onderzoek uitgevoerd. De vraag was of er animo was onder jongeren binnen en buiten de Protestantse Kerk om samen te komen rondom gezelligheid en verdieping. Dat kleine onderzoek gaf aanleiding om nu eens echt goed te kijken waar de behoeften liggen van jongeren in (Protestants) Apeldoorn. Vanuit het verlangen om er als kerk te zijn voor jongeren zijn Sander, als kwartiermaker, en Gertrude en Hester vanuit hun eigen specialisaties (diaconie, Vuurplaats en kerk-zijn in de stad) daarom afgelopen mei opnieuw in de jongerenwereld gedoken. Onder aanvoering van Sander onderzoeken ze hoe we zowel het bestaande jongerenwerk in de wijkgemeenten ondersteunen en samen laten werken; als hoe we nieuwe kerkelijke initiatieven ontplooien met jongeren die niet (meer) gewend zijn aan kerk-zijn en geloven. Op dit moment houden ze tientallen interviews met jongeren zelf; met hun jeugdwerkers, jeugdouderlingen en -diakenen binnen de Protestantse gemeente; en met professionals in de jongerenzorg.

Omdat Jeugd & Jongeren ook alles te maken heeft met de kerk en andersom, stemmen Sander Ris en Bram Schriever regelmatig af om na te gaan of-, hoe- en waar de verschillende verkenningen elkaar raken en elkaar kunnen versterken.

In de oktobervergadering a.s. hopen zowel de Adviescommissie als de onderzoekers Jeugd & Stad het resultaat van hun advies/onderzoek te presenteren in de algemene kerkenraad. De verwachting is dat de inzichten zeker zullen bijdragen aan ons toekomstig gemeente-zijn.

Hebt u vragen en/of opmerking. Laat het ons horen via scriba.ak@pkn-apeldoorn.nl.

Andere nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het werk van De Fontein? Stuur een e-mail naar secretariaat@defonteinapeldoorn.nl